Det finns mycket att se i trakterna kring Skellefteå. Främst bjuder området på natursköna upplevelser, men det finns även många caféer och restauranger runt orten som är värda ett besök. 

Turistbåtarna kring Skelleftehamn 

Skellefteå bjuder på en imponerande skärgård, även med svenska mått mätt. Hoppar du på någon av turistbåtarna som avgår från Skelleftehamn får du en tur runt de bästa delarna av skärgården. 

Det finns i dagsläget två aktörer som erbjuder turistbåtar. Har du riktigt tur kanske du kan få följa med en privatperson och upptäcka skärgården på närmare håll, något som vi varmt kan rekommendera. 

Vildmarkscentret i Svansele 

Längre norrut hittar du en aktivitet som passar perfekt på vintern. Vildmarkscentret i Svansele är främst anpassat till större sällskap. Här kan du delta i norrländska aktiviteter som skotersafari och älgsafari. 

På sommaren erbjuder anläggningen liknande aktiviteter, men skoteråkningen byts ut mot fyrhjuling och cykel. Deras autentiska badtunnor kan dock avnjutas året om. 

Kurjovikens sjökrog 

Även om det här är en restaurang platsar det även som ett utflyktsmål. Här kan du fika på dagarna samtidigt som du ser ut mot den fina utsikten över Skelleftehamn. Passa på att ta en kaffe och njuta av utsikten på väg till nästa aktivitet. 

På kvällen omvandlas sjökrogen till en restaurang med fullständiga rättigheter. Du kan läsa mer om Kurjovikens sjökrog i vår guide till Skelleftehamns restauranger. 

Bjuröklubb 

En historiskt viktig plats i utkanten av Skellefteås kommun är Bjuröklubb med dess tillhörande fyr. Redan 1519 finns platsen omnämnd, och redan då var det en plats fylld av aktivitet.

Senast under andra världskriget utspelade sig stor dramatik här då flera tyska fartyg sänktes och konfiskerades av rysk militär. 

Visste du att Laleh har skrivit en låt om Bjuröklubb? Låten är med på albumet Me and Simon som släpptes 2009. 

Bortsett från platsens händelserika förflutna finner man även en unik naturupplevelse här. Fyren, som ligger på den utskjutande udden, och markerna kring den är idag ett naturreservat. Här kan även den fågelintresserade glädja sig åt de tusentals sjöfåglar som passerar och bygger bo i närområdet varje år.