I likhet med mycket annat i Skelleftehamn är de flesta aktiviteterna förlagda utanför orten, cirka 15–20 minuter ifrån Skelleftehamn. Vill du läsa mer om aktiviteter kring Skelleftehamn kan du läsa på Skellefteå kommuns hemsida

Skellefteå museum

Oavsett vilken årstid du besöker Skelleftehamn är det värt att svänga förbi museet som ligger i centrala Skellefteå. Här hittar du en mängd utställningar, som varierar beroende på när du besöker orten. 

Ett genomgående tema för museet är den lokala kulturen och lokalt hantverk. Bland annat har de tidigare haft en utställning om kända byggnader i Skellefteå. De har även haft flera utställningar relaterade till trähantverk. 

Pulkåkning 

För den som besöker Skelleftehamn under vintern finns det en given aktivitet att testa: pulkåkning. Totalt listar Skellefteå kommun 11 större backar för att åka pulka. En av dessa ligger även i centrala Skelleftehamn, vid vattentornet. 

Vid flera av pulkabackarna runt Skellefteå finns det bekvämligheter som värmestugor, grillplatser, med mera. För den som vill testa sina skidor eller sin snowboard finns det även vissa möjligheter att göra det på pulkabacken Morö Backe. 

Bad och relax 

För den som inte är alltför sugen på att ge sig ut i kylan, eller värmen beroende på årstid, finns ett stort badhus i Skellefteå. Det kallas Eddahallen och har förutom de klassiska längdpoolerna även en relaxavdelning för den som vill ta det lite lugnare. 

I relaxavdelningen hittar du ett brett utbud av bastubad, och du kan även testa ljusbastun. Den rekommenderas särskilt på vintern, när ljus annars kan vara en bristvara. 

Klättring 

För den lite mer äventyrlige finns det både inomhusklättring och flera områden som lämpar sig väl för klättring utomhus. Förslagsvis bör du testa inomhusklättringen i första hand, då Skellefteå sedan 2018 har en av Sveriges bästa anläggningar för just detta. 

Tänk på! Klättring kräver stora förkunskaper. Klättra aldrig ensam, och ge dig inte ut på en led du inte behärskar. 

Du kan själv boka tid för inomhusklättring i boulderingrummet via Skellefteå kommun.

Västerbottensteatern

I Skellefteå ligger hela Västerbottens länsteater. Västerbottensteatern underhåller såväl barn och ungdomar som vuxna. Förutom de professionella teatersällskapen som håller de regelbundna föreställningarna har Skellefteå även gruppen Bartolinis, som är en fri teatergrupp, det vill säga att de inte är bundna till Västerbottensteatern.

Vet du med dig vilka datum du befinner dig i Skelleftehamn kan det därför vara en god idé att kolla upp vilka föreställningar som går dessa datum.